امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۳۹۷ ۰۸:۲۴

اخبار

حمله نمک به سلامت مردم

مردان بیشتر از زنان نمک مصرف می کنند

میزان مصرف نمک
مصرف زیاد نمک عامل بروز برخی از بیماری ها مانند فشارخون می شود که این موضوع هرساله سبب فوت تعداد زیادی از مردم در ایران و سایر کشورهای جهان می شود. استفاده کمتر از نمک سبب زندگی سالم تر می شود.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوری از خراسان شمالی، مصرف زیاد نمک از مهمترین عوامل فشارخون بالا و بروز بیماری های قلبی و عروقی است. میزان سدیم مصرفی در افراد میانسال و مسن، افراد با فشار خون بالا، دیابت و مشکلات کلیوی باید به کمتر از پنج گرم نمک روزانه محدود شود.


نمک باید به مقدار بسیار کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد. نمک تصفیه شده نمکی است که در آن ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول مانند آهک، شن و ماسه طی فرآیندی در کارخانه حذف شده است.
نمک خوراکی باید از نوع ید دار و تصفیه شده باشد. کمبود ید بر روی رشد و تکامل جسمی و مغزی اثر می گذارد. نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود.

* از مصرف نمک دریا به دلیل اینکه فاقد ید کافی است و دارای ناخالصی می باشد خوداری کنید.
نگهداری و ذخیره نمودن نمک یددار به مدت طولانی موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود. برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظروف در بسته پلاستیکی و یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد.
سدیم و کلر دو جزء اصلی نمک خوراکی می باشد. مصرف نمک مانند چربی ها برای بدن ضروری می باشد، اما مصرف بیش از نیاز می تواند برای بدن مضر باشد. برخی از کارکردهای نمک خوراکی (سدیم) در بدن شامل تنظیم حجم خون، فشار خون، تعادل مایعات و عملکرد سلول می باشد.
عدم مصرف کافی نمک می تواند به انقباضات شدید عضلانی، ریتم ضعیف قلب، مرگ ناگهانی، ایست قلبی و سرگیجه منجر شود.

 برخی مضرات مصرف بیش از اندازه نمک
- ابتلا به پر فشاری خون
- سرطان معده
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی
- پوکی استخوان

 مصرف نمک در ایران:
- ایران یکی از پر مصرف ترین کشورهاست که میانگین روزانه مصرف نمک در کشور 3-2برابر استاندارد جهانی است.
- طبق نظر محققان میزان مصرف نمک در ایران حدود 10 تا 15 گرم در روز است که این میزان بسیار بیشتر از حد استاندارد مصرف نمک (حداکثر 5 گرم در روز، تقریبا معادل یک قاشق چایخوری) است.
- سرانه مصرف نمک در یک سال توسط ایرانی‌ها، شش کیلوگرم است؛‌ در حالی که در جهان سالانه سه کیلو نمک می‌خورند.
- ما دو برابر استانداردهای جهانی غذایمان را شور می‌کنیم.

 

  * مصرف زیاد نمک، قند و چربی سلامت ایرانیان را تهدید می کند

مدیر کل نظارت بر فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو هشدار داد که همچنان بیش خوری نمک، قند و چربی سلامت مردم کشورمان را در مناطق مختلف تهدید می کند.


نمک، شکر و چربی از جمله مواد غذایی هستند که اگر بیشتر از حد استاندارد مصرف شود سبب انواع بیماری های غیرواگیر مانند پرفشاری، چربی خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، فساد دندانی، دیابت و مشکلات دیگری مانند اضافه وزن، چاقی و بیماری های ناشی از آنها می شود.
آمارهای رسمی وزارت بهداشت نیز نشان می دهد در حال حاضر بیماری های غیرواگیر مانند فشارخون و قلبی و عروقی مهم ترین علت مرگ و میر در کشور است.

*زنان خراسان شمالی 9درصد کمتر از مردان نمک مصرف می کنند

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: 85 درصد زنان و 94 درصد مردان این استان نمک اضافی می خورند.


سیداحمد هاشمی با بیان اینکه سرانه مصرف نمک پنج گرم در روز است اظهار کرد: طبق مطالعات در این استان مشخص شد تنها 15 درصد زنان و 6 درصد مردان این الگوی مصرف در نمک را رعایت می کنند و مابقی بیش از این نمک می خورند.


معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود پنج گرم است که شامل نمک موجود در مواد غذایی به طور طبیعی، نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات غذایی صنعتی است.


این مسئول در خصوص نقش نمک در بروز فشار خون بالا و بیماری قلبی و عروقی گفت: نمک باعث می شود بدن مایعات را در خود نگه دارد و در اثر افزایش حجم خون قلب با شدت بیشتری کار کند، از این رو فشار خون بالا می رود.


وی اظهار کرد: حدود 54 درصد نمک مصرفی از نمکدان و نمک مصرفی در غذای روزانه است، بنابراین با حذف نمکدان و کاهش مقدار نمک مصرفی درتهیه غذا می توان تا حدزیادی خطر فشار خون بالا را کاهش داد.

 

*شاخص فشار خون درخراسان شمالی از میانگین کشوری کمی بالاتر است
 شاخص فشار خون بالا در بین شهروندان این استان کمی از میانگین کشوری بالاتر است. 20 درصد جمعیت بالای 30 سال در سراسر دنیا فشار خون بالا دارند که در کشور نیز همین آمار است، شاخص فشار خون بالا در این استان کمی بیش از میانگین کشوری است.


میزان شیوع فشارخون بالا بر اساس مطالعه سال 1395در افراد 15 تا 65 سال کشور حدود 27 درصد است. همه افراد بالای 30 سال باید از فشار خون خود آگاهی داشته باشند، تا زمانی که فرد دچار مشکل نشود و عوارضی نداشته باشد از میزان فشار خون خود مطلع نیست.
 
* مصرف نمک زیاد خطر نارسایی قلبی را دو برابر افزایش می‌دهد

نتیجه یک مطالعه 12 ساله بر روی بیش از چهار هزار نفر نشان می‌دهد مصرف نمک زیاد خطر نارسایی قلبی را دو برابر می‌کند.

۲۰ آبان ۱۳۹۷ ۱۰:۴۵
علم و فناوری خراسان شمالی |
تعداد بازدید : ۵۹

اظهار نظر


پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید